06 55342548 info@vitaalsupport.nl

OncoReflex – voetreflex ter ondersteuning bij kanker

De diagnose kanker zet je leven volledig op z’n kop. Paniek, angst, verdriet en machteloosheid, het gevoel dat je lichaam je in de steek laat. Je komt in een achtbaan van emoties terecht en tijd om het nieuws te verwerken is er nauwelijks, want vaak starten al snel de reguliere behandelingen.

Oncoreflex is een voetreflextherapie die ondersteuning biedt vóór, tijdens en na reguliere behandelingen zoals chemokuren, bestralingen of operatie. Het is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven in alle fases van het ziekteproces en kan bijwerkingen van de behandelingen een stukje draaglijker maken. Denk o.a. aan misselijkheid, obstipatie of diarree, slapeloosheid, vermoeidheid, pijnlijke of gevoelloze handen en voeten.

Oncoreflex biedt ook ondersteuning in het emotionele verwerkingsproces. Tijdens de massage is er ruimte voor alle gevoelens en emoties die gepaard gaan met de diagnose kanker. De diepgaande werking van de massage geeft een moment van innerlijke rust en biedt ruimte voor verwerking.

Studieonderzoek

Tijdens mijn studie VoetreflexPlus heb ik de effecten van voetreflextherapie op chronische vermoeidheidsklachten onderzocht bij mensen die kanker gehad hebben en na hun behandelingen (vaak jaren later) nog steeds kampen met vermoeidheid. De onderzoeksresultaten en evaluaties met de deelnemers lieten zien dat hun energieniveau over het algemeen was toegenomen en dat ze zich fitter voelden. Verschillende deelnemers gaven aan meer ruimte in hun hoofd gekregen te hebben, waardoor de vermoeidheid minder overheersend werd in het dagelijkse functioneren; de scherpe randjes waren verdwenen.

Vrijwilligerswerk

Sinds 2015 werk ik als vrijwilliger op de oncologie-afdeling van het Tweestedenziekenhuis in Tilburg, waar ik ontspannende voetreflexmassages geef tijdens de chemokuren. Het is mooi om te ervaren dat de ziekte tijdens een massage vaak even naar de achtergrond verdwijnt. Het doet mensen goed om op een liefdevolle, positieve manier aangeraakt te worden. Ze voelen zich gedragen en kunnen lichamelijk en geestelijk even volledig ontspannen.

Vraag je je af of ik iets voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met me op, ik denk graag met je mee.